Υπακρωμιακός αποστάτης

Οι βλάβες του στροφικού πετάλου είναι συχνή αιτία πόνου και λειτουργικής ανεπάρκειας του ώμου, ειδικά σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Οι τένοντες που συνδέουν τους 4 μυς του με τον βραχίονα, μπορούν να υποστούν ρήξη από διάφορους λόγους όπως πτώση, μηχανικούς τραυματισμούς, εκφύλιση και συνεχή εναέρια δραστηριότητα (π.χ.ρίψεις, άρση βαρών, ζωγραφική).

Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυσκολία κίνησης του βραχίονα.

Μπορεί η ρήξη του στροφικού πετάλου να μην είναι απειλητική για τη ζωή, ωστόσο έχει επιπτώσεις στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Άλλοτε η βλάβη που προκαλείται είναι ήπια και άλλοτε σοβαρή, ιδιαίτερα όταν οι τένοντες υπόκεινται σε ολική ρήξη, αποσυνδέονται οι μυς και απομακρύνονται από το οστούν.

Οι μεγαλύτερες ρήξεις είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν και έχουν περισσότερες πιθανότητες υποτροπής.

Η αντιμετώπιση των βλαβών που υφίσταται το στροφικό πέταλο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μη φαρμακολογικών, φαρμακευτικών και χειρουργικών επεμβάσεων και εξαρτάται από τη θέση, το μέγεθος (μερικού ή ολικού πάχους) και τη γένεση της βλάβης.

Η επανάληψη της ρήξης μετά από την αποκατάσταση συμβαίνει στο 20-65% των ασθενών, με την πάροδο του χρόνου.

Η επιλογή της συντηρητικής θεραπείας προηγείται της χειρουργικής.

Αρχικά, ακινητοποιείται ο ώμος και συστήνεται ένα φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα που θα αποτρέψει την ακαμψία.

Η φαρμακευτική αγωγή αποσκοπεί όχι στη θεραπεία αλλά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Αναλγητικά και από του στόματος αντιφλεγμονώδη βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου.

Προς την ίδια κατεύθυνση στοχεύουν και οι ενέσεις στεροειδών και αυξητικών παραγόντων.

Πώς αντιμετωπίζονται οι βλάβες στο στροφικό πέταλο;

Η επεμβατική αποκατάσταση των μικρών και μεσαίων ρήξεων έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό ασθενών.

Η χειρουργική θεραπεία μεγάλης ή μαζικής ρήξης στροφικού πετάλου μπορεί να είναι τεχνικά πιο απαιτητική, λόγω της συστολής των τενόντων, της ατροφίας των μυών και της λιπώδους εκφύλισης.

Στόχος του χειρουργείου είναι η επανασύνδεση του στροφικού πετάλου, μέσω της συρραφής του τένοντα στην κεφαλή του βραχιονίου.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοικτές συρραφές ή αρθροσκοπικά, μέθοδος που πλεονεκτεί λόγω του σύντομου χρόνου ανάρρωσης και επανόδου του ασθενή στην εργασία του, εξαιτίας των μικρότερων τομών και του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου.

Όποια τεχνική και αν επιλεγεί ως καταλληλότερη για κάθε ασθενή ξεχωριστά, αποσκοπεί στην εξάλειψη του πόνου και στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

Πότε επιλέγεται η εμφύτευση του υπακρωμιακού αποστάτη;

Εναλλακτικά της χειρουργικής επέμβασης και για ασθενείς με πλήρους πάχους ρήξη στροφικού πετάλου που δεν μπορούν να αποκατασταθούν συντηρητικά, υπάρχει η δυνατότητα ανακούφισης των συμπτωμάτων με ένα νέο και απολύτως πρωτοποριακό τρόπο: με την εμφύτευση ενός ειδικού μπαλονιού στην άρθρωση.

Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο έχει σχήμα μπαλονιού και έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί ένα φυσικό εμπόδιο μεταξύ των ιστών στον υποκρωμιακό χώρο.

Όταν το μπαλόνι εμφυτεύεται ανάμεσα στο ακρώμιο και την κεφαλή του βραχιονίου, δημιουργείται ένας χώρος, ο οποίος διατηρεί κεντραρισμένη την κεφαλή και επιτρέπει την ομαλή και χωρίς τριβή ολίσθηση.

Δηλαδή, το μπαλόνι ενεργεί ως διαχωριστικό ανάμεσα στο ακρώμιο και τη βραχιόνια κεφαλή, μιμούμενο τη λειτουργία του θύλακα και βελτιώνοντας τη δραστηριότητα των μυών των ώμων.

Είναι κατασκευασμένο από ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο στην ιατρική βιομηχανία πολυμερές (PLA και ε-καπρολακτόνη), βιοδιασπώμενο, δηλαδή υλικό που μετά από τη χειρουργική επέμβαση διαλύεται σταδιακά μέχρι να απορροφηθεί πλήρως περίπου ένα χρόνο μετά από την τοποθέτηση.

Έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές από τον Ιούλιο του 2010.

Η εμφύτευση του υπακρωμιακού αποστάτη, όπως ονομάζεται το ειδικό αυτό μπαλόνι, είναι απλή.

Μπορεί να τοποθετηθεί και να αναπτυχθεί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, εξαιρετικά γρήγορα.

Το σύνολο της διαδικασίας συνήθως δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά!

Επειδή δε ο ασθενής δεν χρήζει συνήθως νοσηλείας, λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της πρωτοποριακής μεθόδου;

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της απόδοσης του συστήματος σε ασθενείς με ρήξη στροφικού πετάλου, έδειξαν ότι περίπου το 75% αυτών εμφάνισαν ύφεση των συμπτωμάτων τους, η οποία ήταν σταδιακά αυξανόμενη από την εμφύτευση μέχρι την 5ετία, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες αξιολογήσεις.

Οι ασθενείς εμφανίζουν μείωση του πόνου, βελτίωσης της ευκολίας εκτέλεσης των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής και της εμβέλειας κίνησης.

Από τα ευρήματα έχει καταδειχθεί δε ότι η τοποθέτηση της συσκευής δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες και οι πιθανοί κίνδυνοι περιορίζονται σε αυτούς που υπάρχουν για οποιαδήποτε αρθροσκοπική χειρουργική των ώμων.

Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αρθροθυλακίτιδα ή τοπικό οίδημα, τα οποία επιλύονται με συντηρητική θεραπεία.

Είναι επιστημονικά, λοιπόν, τεκμηριωμένο ότι η επιλογή τοποθέτησης υπακρωμιακού αποστάτη καθιστά ευκολότερη και ταχύτερη την αποκατάσταση της ρήξης στροφικού πετάλου, συγκριτικά με άλλες χειρουργικές εναλλακτικές επιλογές.

Η μετεγχειρητική μείωση του πόνου επιτρέπει στο σώμα να ανακτά ταχύτερα από ό,τι όταν υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, η περίοδος αποκατάστασης μειώνεται σημαντικά, καθώς δεν διενεργείται καμία σημαντική χειρουργική επέμβαση ή επισκευή τένοντα, η κίνηση του ώμου αποκαθίσταται σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο ασθενής αποφεύγει τελικά την ολική αρθροπλαστική ώμου.

Ο Δρ.Τριανταφυλλόπουλος είναι χειρουργός αναφοράς της μεθόδου στην Ευρώπη.