Διαδερμική διάνοιξη εκτινασσόμενου δακτύλου

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή στενωτική τενοντοθυλακίτιδα δακτύλων ή στενωτική τενοντοελυτρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση, ιδιαίτερα στα δάκτυλα του χεριού.

Οφείλεται στην ύπαρξη φλεγμονής και οιδήματος του τενόντιου ελύτρου, του προστατευτικού δηλαδή καλύμματος των καμπτήρων τα δάκτυλα τενόντων.

Αποτελούμενα από συνδετικό ιστό, τα έλυτρα περιέχουν λιπαντικό υγρό, επιτρέποντας την ολίσθηση των τενόντων.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της πάθησης & ποια συμπτώματα τη συνοδεύουν;

Η υπέρχρηση είναι ο αποκλειστικός λόγος εμφάνισης της πάθησης, η οποία προκαλεί πόνο και σημαντική μείωση της λειτουργικότητας.

Στα αρχικά στάδια ο πόνος παρουσιάζεται μόνο κατά την κίνηση.

Προοδευτικά, όμως, βιώνεται και σε κατάσταση ηρεμίας.

Η περιοχή μπορεί να είναι πρησμένη και ευαίσθητη στην πίεση.

Μερικές φορές η οδυνηρή φλεγμονή προκαλεί ένωση του ιστού του τενόντιου ελύτρου σε κάποιο σημείο, συνεπώς η ολίσθηση του τένοντα εντός αυτού δυσκολεύει, και κατ’ επέκταση οι κινήσεις.

Άλλοτε συνοδεύονται μόνο από μια αίσθηση τριξίματος και άλλοτε προκαλούν δυσκαμψία των δακτύλων ή αδυναμία επαναφοράς τους (εκτινασσόμενος δάκτυλος).

Πιο συγκεκριμένα, οι τένοντες στην πλευρά της παλάμης κρατούνται στη θέση τους με τοξοειδείς συνδέσμους, γνωστούς ως δακτυλιοειδείς.

Όταν ο ασθενής πάσχει από εκτινασσόμενο δάκτυλο, το έλυτρο του τένοντα ή / και ο τένοντας είναι πρησμένος, σχηματίζοντας ένα μικρή μάζα (ογκίδιο).

Όταν το δάκτυλο λυγίζει, αυτό το ογκίδιο γλιστράει κάτω από έναν δακτυλιοειδή σύνδεσμο.

Κατά την προσπάθεια επαναφοράς στην αρχική θέση, απαιτείται η άσκηση περισσότερης δύναμης ώστε να τραβηχτεί ξανά η μάζα πίσω στον τένοντα.

Αυτό συμβαίνει συνήθως απότομα – το δάκτυλο σπρώχνεται ξαφνικά πίσω στην ευθεία θέση.

Ποια άτομα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν την πάθηση;

Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων που έχουν εκτινασσόμενο δάκτυλο πάσχουν ταυτόχρονα και από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Οι φλεγμονές των τενόντιων ελύτρων μπορούν να ερεθίσουν τα κοντινά νεύρα, οδηγώντας σε προβλήματα, όπως απώλεια αισθητικότητας.

Η πάθηση αφορά στο 2-3% του πληθυσμού.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης έχουν τα άτομα που εκτελούν στην καθημερινότητά τους επαναλαμβανόμενες κινήσεις, για παράδειγμα όσοι εργάζονται σε υπολογιστή ή οι μουσικοί, και εκείνοι που πάσχουν από διαβήτη, ρευματοειδή και ουρική αρθρίτιδα.

Αυτές οι φλεγμονές είναι πιο συχνές σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Πώς γίνεται η διάγνωση & η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας;

Η κλινική εξέταση αρκεί συνήθως για τη διάγνωση.

Τις περισσότερες φορές η ακινησία αρκεί για την αντιμετώπιση της πάθησης, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, αλλά και για την αποφυγή επανεμφάνισής της.

Προληπτικά απαιτούνται οι τροποποιήσεις στη δραστηριότητα που την προκάλεσε.

Επιβοηθητικά λειτουργούν και οι φυσικοθεραπείες.

Τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και οι ενέσεις στεροειδών μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο.

Δυστυχώς όμως αυτές οι θεραπείες δεν έχουν επιτυχία με αποτέλεσμα η χειρουργική επέμβαση να αποτελεί τη μοναδική επιλογή.

«Ο στόχος της επέμβασης είναι να απελευθερωθεί πλήρως ο δακτυλιοειδής σύνδεσμος Α1 που εμποδίζει την κίνηση του τένοντα και εν μέρει ο δακτυλιοειδής σύνδεσμος Α2, ώστε ο καμπτήρας τένοντας να μπορεί να γλιστρά πιο εύκολα μέσα στο έλυτρο.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε εγχείριση έχουν σημαντική βελτίωση στη λειτουργικότητα καθώς και ανακούφιση από τον πόνο.

Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με την κλασική μέθοδο είτε με διαδερμική διάνοιξη.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ποιες διαφορές παρουσιάζουν οι δύο μέθοδοι αντιμετώπισης της πάθησης;

Συγκεκριμένα, το ανοιχτό χειρουργείο απαιτεί μεγάλη τομή, για τη θεραπεία της οποίας απαιτούνται εβδομάδες.

Για την ύφεση του οιδήματος (πρήξιμο) και της δυσκαμψίας στο χέρι και στα δάχτυλα, μπορεί να χρειαστούν 4 έως 6 μήνες!

Μετεγχειρητικά υπάρχει δε η πιθανότητα επιμονής των συμπτωμάτων, οπότε ο ασθενής θα πρέπει να βοηθηθεί από φυσικοθεραπείες.

Αντιθέτως, με τη διαδερμική διάνοιξη ο ασθενής μπορεί να απαλλαχθεί από τα συμπτώματα και να αναρρώσει μέσα σε ελάχιστες ημέρες!

Και αυτό διότι η επέμβαση πραγματοποιείται με ένα ειδικό σύστημα διάνοιξης, το οποίο μπορεί να θεραπεύσει τον εκτινασσόμενο δάκτυλο με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου της διαδερμικής διάνοιξης;

Με τη χρήση υπερήχου, προσδιορίζει το τμήμα του τενόντιου ελύτρου που έχει υποστεί στένωση περιορίζοντας την κίνηση του τένοντα και κόβει το έλυτρο μέσω μιας μικροσκοπικής τομής 2 χιλιοστών.

Δηλαδή, η τομή γίνεται μόνο μετά από υπερηχητική επιβεβαίωση του τμήματος του τενόντιου ελύτρου που πάσχει, αποφεύγοντας την πρόκληση βλάβης σε ένα άλλο υγιές σημείο, όπου δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Σε αντίθεση με τη συμβατική χειρουργική ανοικτού τύπου που απαιτεί τομή 15-20mm, με τη συγκεκριμένη μέθοδο και το ειδικό αυτό εργαλείο απαιτούνται δύο τομές 2 mm, οι οποίες δεν απαιτούν καν ράμματα!

Ο ασθενής φεύγει από την κλινική φορώντας μόνο έναν επίδεσμο επάνω στην πληγή, ο οποίος αφαιρείται 3 μέρες μετά από το χειρουργείο.

Η τομή είναι δηλαδή σχεδόν ανύπαρκτη, η ανάρρωση του ασθενή ταχύτατη και η ανάκτηση της ικανότητας κίνησης για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων εξαιρετικά σύντομη.

Γενικές οικιακές εργασίες, όπως εργασίες κουζίνας, μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μερικές μόνο ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συμπεριλαμβάνεται και το χαμηλό κόστος της επέμβασης, αλλά και του συνολικού κόστους λόγω των λιγότερων ημερών που απαιτούνται μέχρι να είναι σε θέση ο ασθενής να αναλάβει τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του.

Είναι αποδεδειγμένο ότι καμία άλλη μέθοδος δεν έχει τόσο εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, έχει και ορισμένους περιορισμούς, καθώς ΔΕΝ ενδείκνυται για εκτινασσόμενο αντίχειρα.

Ο Δρ.Τριανταφυλλόπουλος είναι αποκλειστικός χειρουργός στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών καθώς και στον Ελλαδικό χώρο που πραγματοποιεί διαδερμική διάνοιξη εκτινασσόμενου δακτύλου με υπερηχητική καθοδήγηση.