Νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων για τον χρόνιο πόνο

Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που οφείλεται συνηθέστερα σε πραγματική βλάβη των ιστών. Είναι όμως απαραίτητος, γιατί λειτουργεί ως προειδοποίηση του οργανισμού ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, ώστε να αναζητηθεί βοήθεια. Ο κάθε άνθρωπος τον βιώνει διαφορετικά, αναλόγως της στάσης που έχει απέναντι στον πόνο, τις πεποιθήσεις και την προσωπικότητά του. Άλλοτε είναι οξύς και υποχωρεί όσο το σώμα θεραπεύεται και άλλοτε διαρκεί πέραν του αναμενόμενου χρόνου ή υπάρχει χωρίς σαφή λόγο.

Ο άνθρωπος τον αντιλαμβάνεται μέσω της ενεργοποίησης των αισθητήρων του πόνου που βρίσκονται στο σημείο της βλάβης. Αυτοί στέλνουν ένα ηλεκτρικό σήμα, το οποίο ταξιδεύει προς τον εγκέφαλο μέσω των νεύρων, ο οποίος το επεξεργάζεται και στέλνει το μήνυμα ότι το σημείο ή η περιοχή πονάει.

Συνήθως το σήμα σταματά όταν επιλύεται η αιτία του πόνου. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό συνεχίζει να στέλνεται, πολλές φορές και χρόνια μετά τη θεραπεία ή την επούλωση του τραύματος. Οι παράγοντες κινδύνου για να συμβεί αυτό είναι πολλοί, μεταξύ αυτών είναι ψυχολογικοί, κλινικοί και βιολογικοί.

Ο χρόνιος πόνος είναι ένα συχνό, βασανιστικό και πολύπλοκο πρόβλημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην προσωπική και κοινωνική ζωή του πάσχοντα. Μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα και τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και την ψυχική υγεία, προκαλώντας θυμό, άγχος, απογοήτευση, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Συσχετίζεται, επίσης, με εξάρτηση από φάρμακα, με απώλεια παραγωγικότητας και οικονομική αιμορραγία, όπως και με μειωμένη ποιότητα ζωής.

Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μυοσκελετικού συστήματος. Ο χρόνιος πόνος σε αυτό οφείλεται συχνά, αλλά όχι πάντα, σε τραυματισμό ή στο γήρας. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 5 Ευρωπαίους αντιμετωπίζει χρόνιο πόνο στα άκρα.

Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε αρθρίτιδα και εμφανίζεται συχνότερα στα ισχία, τα γόνατα και τους ώμους. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή της. Πρόκειται για μια χρόνια, μη φλεγμονώδη εκφυλιστική πάθηση, που αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες και επί αποτυχίας αυτών με ενδοαρθρικές ενέσεις στεροειδών.

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αναλγητικά. Συχνά, όμως, τα απλά παυσίπονα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της χρήσης οπιοειδών, τα οποία δίδονται συχνά σε ασθενείς ως θεραπεία πρώτης γραμμής τόσο για τον οξύ όσο και για τον χρόνιο πόνο, αν και δεν έχει αποδειχθεί μακροχρόνια αποτελεσματικότητα. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση οπιοειδών μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τον χρόνιο πόνο, όπως και τη λειτουργικότητα της άρθρωσης, αντί να τη βελτιώσει. Η παρατεταμένη και υπερβολική μάλιστα χρήση τους μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες και να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.

Η ενέσιμη θεραπεία παρέχει σημαντική ανακούφιση. Δυστυχώς, όμως, αυτή δεν διαρκεί πολύ και απαιτεί πολλαπλές θεραπείες για τη διατήρηση του αποτελέσματος. Αυτή η πρακτική, ωστόσο, αυξάνει, με τη σειρά της, τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, ενώ μπορεί να επιταχύνει την καταστροφή του χόνδρου.

Στα τελικά στάδια της η μοναδική θεραπεία είναι η ολική αρθροπλαστική. Είναι αποδεδειγμένα μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για άτομα που πάσχουν από σημαντικό πόνο και δυσλειτουργία, αλλά δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για αυτήν, λόγω συννοσηροτήτων, υγείας ή άλλων παραγόντων.

Υπάρχει, δηλαδή, περιορισμένος αριθμός θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς που δεν είναι υποψήφιοι για ολική αρθροπλαστική ή / και για τους οποίους η φαρμακολογική θεραπεία είναι είτε αναποτελεσματική είτε παρεμβαίνει στην ποιότητα ζωής τους και στη γενική υγεία τους, λόγω σοβαρών παρενεργειών.

Το κενό αυτό καλύπτει μια νέα, ελάχιστα επεμβατική θεραπευτική επιλογή, που τα αποτελέσματά της έχουν διάρκεια και που επιτρέπουν σε αυτούς τους ασθενείς να έχουν μια πιο ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Πρόκειται για την νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency ablation – RFA), η οποία είναι μια ασφαλής διαδικασία κατά την οποία ένα τμήμα του νευρικού ιστού καταστρέφεται για να προκαλέσει διακοπή της αποστολής σημάτων πόνου και να μειώσει τον πόνο στην πάσχουσα περιοχή. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της μεθόδου την καθιστά ολοένα και πιο γνωστή και έγκαιρη επιλογή. Ειδικότερα, η «ψυχρή» μορφή RFA (Cool Radiofrequency Ablation – CRFA) προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και λειτουργική βελτίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για χρήση αναλγητικής θεραπείας με οπιοειδή.

Το COOLIEF*, είναι το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς απενεργοποιεί μόνο τα νεύρα που μεταδίδουν τα σήματα του πόνου, ενώ αφήνει ανέπαφα τα κινητικά νεύρα, διατηρώντας έτσι η άρθρωση την κινητικότητά της. Η λειτουργία του είναι απλή: η γεννήτρια ραδιοσυχνότητας COOLIEF* μεταδίδει ένα μικρό ρεύμα θερμικής ενέργειας μέσω ενός υδρόψυκτου ηλεκτροδίου που τοποθετείται μέσα στον ιστό και απενεργοποιεί με ασφάλεια και αποτελεσματικά τα αισθητήρια νεύρα. Είναι το μόνο γνωστό επί του παρόντος σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνολογία υδρόψυξης για την ασφαλή απενεργοποίηση (καυτηριασμό) των αισθητηρίων νεύρων, επιτρέποντας ευρύτερη περιοχή θεραπείας και περισσότερες πιθανότητες στόχευσης στα νεύρα που προκαλούν τον πόνο.

Η θεραπεία αυτή δεν απαιτεί ούτε γενική αναισθησία (γίνεται με τοπική αναισθησία ή ήπια μέθη) ούτε τομή. Έτσι, o κίνδυνος επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλός και ο ασθενής δεν έχει την ανάγκη νοσηλείας, αλλά επιστρέφει στο σπίτι του σε λίγες ώρες.

Οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν καταδείξει ότι, αν και δεν αντικαθιστά τη χειρουργική επέμβαση, το COOLIEF* ανακουφίζει από τον πόνο εντός 1-2 εβδομάδων για έως και ένα χρόνο το 83% των ασθενών με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα που υποβάλλονται σε αυτήν. Βελτιώνει δε σημαντικά τη λειτουργικότητα της άρθρωσης οπότε οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους πολύ νωρίτερα από ό,τι εάν υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση.

Το COOLIEF* είναι η πρώτη και μοναδική θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για να ανακουφίσει τον μέτριο έως σοβαρό πόνο στην άρθρωση του γόνατος. Μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί στο ισχίο και στον ώμο.

Παρότι η οστεοαρθρίτιδα είναι η κύρια αιτία πόνου των μεγάλων αρθρώσεων, δεν είναι η μοναδική. Ο χρόνιος πόνος προκαλείται τόσο από τραυματισμό των οστών όσο των μαλακών μορίων του μυοσκελετικού συστήματος.

Το COOLIEF* απευθύνεται σε όσους ζουν με χρόνιο πόνο, ανεξάρτητα από τον λόγο που τον προκαλεί. Μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς με ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου, παγωμένο ώμο, μετατραυματικό πόνο (κάταγμα, εξάρθρημα), θυλακίτιδα και επίμονο πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από χρόνιο πόνο να αυτοεξυπηρετούνται, να είναι δραστήριοι και γενικά και να διάγουν μια φυσιολογική ζωή.